sunnuntai 16. huhtikuuta 2017

Elämää Somessa.


Tämän kertaisen postaukseni tarkoitus on esitellä kaksi sosiaalisessa mediassa toimivaa julkista sovellusta.

Pääsiäinen, kuten muutkin juhlapyhät esimerkiksi joulu, vappu ja Juhannus ovat näin sosiaalisen median aikana hyvin edustettuina eri sovelluksissa. Instagram ja Facebook ovat omien havaintojen mukaan suosituimmat kanavat, jossa juhlapyhät näkyvät. Instagram on näistä kanavista visuaalisin. 

Kuumin pääsiäisbuumi alkaa tältä vuodelta mennä jo ohi. Pikaisen havainnoinnin mukaan omista sosiaalisen median kanavista Twitter on ainoa, jossa uutisfiidin täyttävät muut aiheet kuin pääsiäinen lukuun ottamatta muutamaa pääsiäisaiheista postausta. 

Itse olen liittynyt Twitterin ihmeelliseen maailmaan kesäkuussa 2013 ja se on noussut suosikikseni sosiaalisen median kanavista. Twitterin haasteellisuus liittyy rajoitettuun 140 merkin merkkimäärään. Haasteellisuutta on viimeaikoina helpotettu niin, että vastauksissa toisen käyttäjän tunnus ei syö merkkejä itse tekstistä. Haasteellisuus mielestäni piilee siinä, että miten tiivistät asiasi 140 merkkiin siitä mitään olennaista poisjättämättä. 

Mitä vinkkejä antaisin uusille Twitter- käyttäjille? Twitterin käyttämiseen pätee samat kujeet kun muuhunkin uuden asian oppimiseen eli rohkeasti twiittaamalla, seuraamalla muita twiittaajia ja vastaamalla muille twiittailijoille saat enemmän irti Twitteristä ja sen luomasta "yhteisöstä" kun passiivisena uutisfiidin seuraajana. Näin saat kerättyä itsellesi samalla seuraajia. Lisää huomioarvoa twiiteillesi saat lisäämällä tekstiin niin sanottua asiasanoja laittamalla sanan eteen # (hastäg)- merkin. Mikäli seuraat urheilua kannattaa Twitterissä alkaa seuraamaan suosikkijoukkuetta tai urheilijaa. Twitter on myös nykyajan Teksti Tv, jossa otteluita ja kisoja seurataan lähes reaaliaikaisesti. Twitter toimii myös tarvittaessa uutiskanavana maailman ja kotimaan tapahtumista.

Toisena sosiaalisen median sovelluksena voisin esitellä Instagramin. Instagram poikkeaa siinä mielessä muista sosiaalisen median sovelluksista, että siellä tarinan kerronnan välineenä on pääsääntöisesti valokuvat ja joskus myös videotallenteet. Yhdellä kuvalla voit kertoa enemmän kuin 140 merkillä. Kuten Twitterissä niin Instagramissakin voi myös käyttää asiasanoja #- merkkiä käyttäen.  Sovelluksen luonteen huomioon ottaen Instagram on ehkä yksi intiimimpiä sosiaalisen median sovelluksista.

Pohdimme siskoni kanssa onko soveliasta niin sanotusti tirkistellä julkkisten elämää sosiaalisen median kautta. Itse päädyin kuitenkin ajatukseen, että se mitä julkaiset sosiaalisessa mediassa on kuitenkin oman itsesi kontrolloimaa ja suodattamaa niin miksi "tirkistely" ei olisi soveliasta. Onhan julkisuuden henkilöiden päivitykset iltapäivälehdistön vakioaiheita. Ehkä meissä lankapuhelin sukupolven käyttäjissä on ajatus, että sosiaalinen media on tarkoitettu perheen ja ystävien väliseen yhteydenpitoon.

Tehtävässä pyydettiin pohtimaan miten voin käyttää työssäni sosiaalisen median sovelluksia. Työssäni en sinänsä voi hyödyntää sosiaalisen median kanavia, mutta se edes auttaa verkostoitumisessa ja ajan tasalla pysymisessä toimialani sekä työnantajani asioissa.

Päätän tämän tähän ja hyppään sosiaalisen median maailmasta tosielämän yhteydenpitoon.

Hyvvä Pääsiäistä!

Salla

1 kommentti:

  1. Hyvää pohdintaa Salla!

    Lyhyesti kirjoittamisen taitoa tulee treenattua juuri Twitterin kaltaisissa sovelluksissa. Tajunnanvirtaa on huomattavasti helpompi suoltaa kuin tiiviitä ajatuksia.

    Mitä tirkistelyyn tulee, somessa pitää aina varautua siihen, että kaikki on joskus julkista. Julkkiset käsittääkseni hakevat nimenomaan julkisuutta, joten miksipä heidän päivityksiään ei saisi kurkistella.

    VastaaPoista